Image Gallery
Business Opportunities
Charity Efforts
Enquiry
Contact Us
 
 
Frequently asked question about Medical education in Philippines:
 
1. How is the medical education in Philippines
 
Ans. Philippines follow the American system of education. Philippines was a colony of USA for a period of 50 years, which has shaped the education system and has transformed it into one of the best education system in Asia. The medical course in Philippines is called the MD program [Doctor of medicine] This is similar to that of USA, Russia, Ukraine and rest of Europe. The MD program is equivalent to MBBS of UK, India, Pakistan and other Commonwealth countries.
2. What are the admission requirements and eligibility criteria for the course?
 
Ans. Citizen of any country is eligible to study in Philippines as a fee paying student for undergraduate and post graduate programs. For undergraduate Medical program (MBBS), HSSC with min. 50% Marks in with Subjects in Physics, Chemistry and Biology. After BSc (Biology/life sciences) with 50% marks.
3. What is the total duration of this course?
 
Ans. The total duration of this MBBS course is 5.5 years. The first 16 months [1 year and 4 months] is called the Bachelor of Science program and focuses on building foundation for a strong medical education. The next 4 year is the core medicine and clinical rotation. The Post Graduation is for 3 years
4. Can a student avail loan facility, what are the procedures?
 
Ans. Yes, Students from Countries like India and other countries can avail education loan from any bank. The entire necessary information is provided at the time of enquiry by us.
5. What are the documents required for the admissions?
 
Ans. The photocopies of all relevant documents which are necessary for academic eligibility and proof are required for the admissions. You will get the list of documents at the time of enquiry.
6. What are the benefits given to students joining through our company?
 
Ans. The students are provided with good hostel facility. Throughout their stay in Philippines our office people are available for any help besides the university representative. Scholarship for outstanding students from each university by A2S.
7. Since when are the Universities established?
 
Ans. All these universities have been established for decades before gradually diversifying in many advanced courses. For more details on each university please refer to the relevant page of each university.
8. Where are these Universities located?
 
Ans. All universities are located in very good and beautiful cities in Philippines. Each city is special and has its own charm and highlights. Please refer the University link for more details.
9. Are the degrees offered recognized by foreign universities and World Health Organization?
 
Ans. All the medical colleges and university present in the list of WHO are recognized by WHO and are recognized by CHED [Commission for Higher education and development]. All our universities are enlisted and recognized by MCI , DCI, IMED, AMED, WFME AND ECFMG of USA.
10. What is the medium of instruction in Philippines?
 
Ans. As stated earlier in Philippines even fishermen can speak English. Being an American colony for 50 years, English has become the official language for government, communication, day-to-day living and all other affairs. All the universities we are representing provide English medium education.
11. How is the weather there?
 
Ans. The climate of Philippines is tropical. There are 3 main seasons. Firstly from June to September is considered to be the areas rainy season when showers can be frequent and heavy although they do tend to pass relatively quickly. From October to February the climate is cool and dry according to the locals however the temperature only very rarely drops below 25 degree Celsius. Finally, the hot and dry season which runs from March to may when temperatures can go little high. Overall the climate is perfect for a holiday in paradise and long hours of sun make this a dream destination. In terms of what to pack it is advised that lighter clothing be taken, shorts and beachwear are of course essential although in the rainy season be prepared for a sharp shower.
12. When does the academic year starts from usually?
 
Ans. The classes begin by the first week of November usually for medicine program. For other program there are two intakes [Depends on the university and program] June and November.
13. Give a brief idea about the Hostel facility there?
 
Ans. The hostel facilities are world class with attached bathrooms, with single, double or triple beds air-conditioned rooms as per the choice of accommodations [Depends on the budget]. If the hostels inside the campus are occupied/filled up, then the universities provide hostels outside the campus maintained by them. Each university has its own swimming pool, gymnasium, basket ball court, food ball/tennis sports facility. Free Wi-Fi in the hostel so that the students can keep in touch with their family members back in their home country. Subsidized food in college canteens/ Students can prepare their own food as this is a very cheap option.
14. Whether the market is nearby or not?
 
Ans. Yes the market for daily needs is nearby to the campus and the rates of all essential good are just the same as in India.
15. What about the availability of other facilities like laundry, library, internet, etc. there?
 
Ans. All such facilities are available nearby at extra cost
16. Are students allowed to prepare their own food?
 
Ans. Yes if the students prefer to cook their own food. There are a large number of small eateries located around the universities.
17. Is vegetarian food available?
 
Ans. Yes, both vegetarian and non vegetarian food is available, students can choose only vegetarian dishes if they want to
18. Is there any dress code for college students?
 
Ans. There are uniforms for students
19. Are books available there or we need to carry them along with us?
 
Ans. Some universities provides list of recommended books to carry and some books are given there during session. We suggest that the students carry the books, or can purchase it in Philippines too. All universities are equipped with huge libraries where students can find all the books needed and for reference.
20. Is stipend provided there during internship period?
 
Ans. No, it is not provided
21. Can I do my internship in my country?
 
Ans. Yes, but it also depends on the university applied for and also the medical board of the country where the students wants to do the internships.
22. For how many days is the vacation period there? Can a student come home during holidays?
 
Ans. The vacation period is of 6- 8 weeks. Depending on the batch in which the student is admitted, he/she can come between July/ August and should inform the university accordingly
23. What are the services offered by Access 2 Success?
 
Ans. Free counseling to select right University.
 
Arrange guaranteed admission in your desired University/ Course.
Assistance for passport.
Assistance for foreign exchange through bank.
Assistance for education loan.
Accompany student to university and help in settling down.
Regular feedback to parents on student’s development.
Post education placement assistance through global consultants.
  WE ARE WITH YOU TILL YOUR COURSE IS COMPLETED.
24. How should the students pay the charges to S.K.A and total course fees?
 
Ans. Students have to pay the registration fee, processing fees and documentation charges at the office in India or through bank transfers in the company’s name.
25. How should the student pay tuition fees and other fees?
 
Ans. The fee has to be paid directly to the universities by the students and we will assist you if you need our help as our representatives are available all the time.
26. Whether the University will refund the fees in case the admission is cancelled?
 
Ans. Once the student reports to the university and joins the same, the University regrets its inability to refund any part of the educational fees and other expenses paid by the student. The decision is all upon the university.
27. Can a student earn while learning?
 
Ans. No, a student cannot work while studying since he/she is having a student visa and we would like the student to spend as much time as possible studying.
28. Can I practice in my country after I study medicine from Philippines?
 
Ans. Yes, you can practice in your country after clearing the screening exam conducted by the MCI and DCI and internship thereafter. After this you are equal to any MBBS doctor in your country.
29. Can I arrive prior to the orientation day?
 
Ans. Yes. Let the admission office know your planned arrival date and AMC will make your accommodation reservations. Note that you will be responsible for payment of accommodation fees for any additional days outside of your course program.
30. What is the cost of living in Philippines?
 
Ans. This varies from place to place but on an average it’s almost similar to the cost of living in any city of India. The vegetables, pulses, fruits and meat/chicken rates are almost similar to the rates in any Indian city. If you are going to cook your own food, then this works out very cheap and you can have food of your choice.
31. What other types of expenses should I plan for while in Philippines?
 
Ans. Entertainment in Philippines is generally inexpensive. Transportation options include the public bus (which costs less than 10 pesos per ride) and taxi starts with around 60 – 80 Cents for 2 KM ride, Many students also opt to buy bicycles/motor bikes while they are in Philippines but we would not advice students to buy bikes as the hostels are inside the campus and there is no need for bikes as such. Bicycles are the most prevalent mode of transport in Philippines.
32. How can I get or exchange money while I am in Philippines?
 
Ans. ATM machines are available in banks and malls. Major hotels and most fine restaurants and stores now accept credit cards. Students enrolling for longer courses can open a bank account through the local bank on campus or down town and transfer funds from accounts in their home country.
33. What do I need to bring with me from home?
 
Ans. Today in Philippines you can find almost any product and brand that you would find at home. Soap, shampoo, toothpaste, etc. are all readily available. We recommend that you bring any prescription medication in sufficient quantities to last for the duration of your visit and any preferred brands of over-the-counter medications (cold & flu tablets, etc.) Clothing is also plentiful and very inexpensive.
34. What vaccinations do I need for Philippines?
 
Ans. The following vaccinations and applicable frequencies are recommended for students coming to Philippines: Hepatitis A (within previous 10 years); Hepatitis B (within previous 5 to 10 years), Japanese B Encephalitis (within previous 3 years); Tetanus (within previous 10 years); Polio (within previous 10 years); and Typhoid (once in lifetime). Students 55 and older should also have a Pneumococcal Vaccine.
35. What is the voltage used in Philippines?
 
Ans. The voltage here is 220. Converters and power strips may be purchased locally
   
 
       
Main Menu
 
Gallery:
Contact Info
 
FOLLOW US ON:
 
 
COPYRIGHT @ 2013 ST.KABIR ACADEMY. ALL RIGHT RESERVED. Powered by Channelsoftech